در دنیای کنونی، کتاب مقدّس «قرآن کریم» نه تنها برای ما مسلمانان محترم است؛ بلکه هر پژوهشگر بی طرفی در دنیا به کتابی که بیش از یک میلیارد نفر به آن احترام می گذارند، علاقهمند می شود. شاهد این مدعا آن است که بیش از 70% صفحات اینترنتی قرآنی به زبان انگلیسی و تنها 17% از آنها به زبان های عربی و فارسی هستند. طبیعی است که اینترنت به عنوان یک رسانه جهانی، مخاطبان جهانی را در نظر بگیرد و زبان انگلیسی به عنوان پر مخاطب ترین زبان جهان، بیشترین مطالب در مورد قرآن کریم را به خود اختصاص بدهد.
قرآن پژوهی در تاریخ، داستان بلندی دارد. جالب است بدانیم قرآن در 900 سال قبل توسط «پیرلوونه رایل (1092 1165م)» به لاتین ترجمه شد. با آغاز جنگ های صلیبی و آشنایی بیشتر غرب با جهان اسلام و منابع اسلامی، تب و تاب پژوهش قرآنی در بین مستشرقان بالا گرفت. در غرب ده ها عنوان پایان نامه درباره موضوعات قرانی تألیف شده است، که البته در کشورهای اسلامی هم این نهضت پژوهش و نگارش وجود داشته است و تفسیرهای متعددی برای قشرهای مختلف عرضه شده و پایان نامه و مجلات متنوعی به مباحث قرآنی پرداخته اند.
متن قرآن کریم در اینترنت بسیار عرضه شده و به آسانی قابل دستیابی است که البته برخی از آنها همراه با ویژگی هایی متفاوت ارائه شده اند. برای دسترسی به آیات و سوره ها بهترین مورد، جایی است که سوره و شماره آن قابل انتخاب باشد و امکان مقابله بین متن و ترجمه -عملاً ترجمه های فارسی و انگلیسی- فراهم باشد و کاربر بتواند به سرعت متن را ملاحظه کند، ترجمه آن را ببینید و یا بین ترجمه های مختلف به مقایسه بپردازد. از این رو، پایگاه هایی که متن قرآن را همراه با اعراب به صورت فونت ارائه کرده اند، بهتر از پایگاه هایی هستند که متون را به صورت تصویر ارائه نموده اند که معمولاً هنگام نمایش از سرعت کمتری برخوردارند.
چنانچه امکان جستجو در متن قرآن با ترجمه ها نیز فراهم باشد، امر تحقیق به مراتب آسان تر خواهد بود، و کاربر با سرعت بیشتری به مطالب خود دست می یابد.
برای این کار، پایگاه های زیر به عنوان بهترین پایگاه های داده در اینترنت معرفی می شوند:
با امکان نمایش متن قرآن به صورت PDF و تصویر، و همچنین امکان مشاهده چهار ترجمه فارسی و جستجو در متن قرآن و ترجمه ها همراه با امکان شنیدن صوت آیه مورد نظر.
با قابلیت جستجو در متن قرآن از طریق وارد کردن کلمه یا عبارت، محدود کردن دامنه جستجو به قسمتی خاص در قرآن.
با امکان مشاهده متن قرآن و دو ترجمه فارسی آیة الله مکارم و استاد فولادوند و یک ترجمه انگلیسی همراه با امکان آشنایی با سوره ها از طریق کتاب «آشنایی با سوره ها»، تألیف استاد جواد محدثی.
برای مقایسه ترجمه انگلیسی یوسفعلی، شاکر و پیکثال با همدیگر به صورت آیه به آیه.
به منظور استفاده از تفاسیر، نیاز اولیه کاربر دسترسی به متن تفاسیر و پس از آن، امکانات پژوهش در آنهاست. درباره ارائه متون تفسیری شیعه پایگاه های زیر در اختیار کاربران قرار دارد:
متن کامل تفاسیر: المیزان، مجمع البیان، نورالثقلین و تقریب القرآن الی الاذهان در این پایگاه ارائه شده است.
این پایگاه شامل متن کامل ترجمه تفسیر المیزان، تفسیر نمونه، تفسیر نور، تسنیم تفسیر قرآن آیة الله جوادی آملی و تفاسیر موضوعی و تک سوره ای از مرحوم شهید مطهری و استاد قرائتی می باشد.
متن کامل تفسیر التبیان، نورالثقلین، کنز الدقائق، تفسیر بنائی، تفسیر امام عسکری و تفسیر عیاشی در این پایگاه قابل دستیابی است.
درباره این سایت